Sherry på vildnypon
Typ av rätt: Dryck
Antal: 1 portioner/stycken
Sätt nypon i jäsning och vänta i fem år på det färdiga resultatet.
Ingredienser:
2 1/2 l knappt mogna nypon
3 l vatten
1 1/2 kg strösocker
Så här gör du:
Plocka knappt mogna nypon, de långsmala är bäst.
Rensa och plocka bort allt grönt, men tvätta dem inte, de jästsvampar som finns på skalet behövs i processen.
Lägg nyponen i en kruka. Koka en sockerlag och låt den kallna. Häll sockerlagen över nyponen. Täck krukan med ett fat. Nyponen flyter upp till ytan under jäsningens gång.
Rör om varje dag i ca 3 månader. Häll försiktigt upp på flaskor när samtliga nypon sjunkit till botten.
Tappa sedan om vinet varje år tills det klarnar helt.

Receptet är inlämnat av Ulla Eriksson 2013-09-29